خاتمه قرارداد کار _ قسمت 2
آموزش رایگان حقوق و دستمزد

خاتمه قرارداد کار _ قسمت 2

آنچه در این آموزش میخوانید Toggle خاتمه قرارداد کار _ قسمت 2عدم وجود حق فسخ قرارداد کارتغییرات عمده در شرایط کارقصور کارگر از آیین نامه های انضباطی کارگاه خاتمه قرارداد کار _ قسمت 2 در صورتی که کارفرما یا کارگر بخواهد قرارداد خود را فسخ کند و در واقع خاتمه…

خاتمه قرارداد کار _ قسمت 2

در صورتی که کارفرما یا کارگر بخواهد قرارداد خود را فسخ کند و در واقع خاتمه قرارداد کار اتفاق بیوفتد آیا امکان پذیر است؟

در این مقاله آموزشی و کلیپ آموزشی، سایر موارد قانونی مرتبط با خاتمه قرارداد کار را مورد بررسی قرار می دهیم که اولین مورد آن مربوط به فسخ قرارداد و مورد بعدی مربوط به قصور کارگر در کارگاه می باشد.

در حال بارگذاری پخش کننده...

عدم وجود حق فسخ قرارداد کار

مورد اول در خاتمه قرارداد کار بحث فسخ قرارداد کار می باشد. طبق ماده ۲۵ قانون کار ؛ هرگاه قرارداد کار برای مدت موقت یا برای انجام کار معین، منعقد شده باشد، هیچ یک از طرفین به تنهایی حق فسخ آن را ندارند.

در تعریف کلی فسخ این‌نکته قابل ذکر است که منظور از فسخ، عمل حقوقی است که به صورت یک طرفه انجام شده و کلیه آثار عقد را از بین خواهد برد.

فسخ قرارداد در قانون کار

 

در باب خاتمه قرارداد کار و فسخ قرارداد باید به تبصره ماده ۲۱ قانون کار رجوع کنیم.

طبق این تبصره؛ کارگری که استعفا می‌کند موظف است یک‌ماه به کار خود ادامه داده و بدوا استعفای خود را کتبا به کارفرما اطلاع دهد و در صورتی که ظرف مدت ۱۵ روز انصراف خود را کتبا به کارفرما اعلام نمیاد استعفای وی منتفی اعلام می شود و کارگر موظف است رونوشت استعفا و انصراف از آن را به شورای اسلامی کارگاه و یا انجمن صنفی و یا نمایندا کارگران تحویل دهد.

در صورتی که در رابطه با ماده 25 قانون کار یعنی فسخ قرارداد اختلافاتی پیش بیاید در این صورت تبصره ای در این ماده قانونی مطرح شده؛

تبصره ماده ۲۵ قانون کار: رسیدگی به اختلافات ناشی از این نوع قراردادها در صلاحیت هیئت های تشخیص و حل اختلاف است(رجوع کنید به ماده ۱۵۷ قانون کار)

در واقع با توجه به این تبصره، کلیه ی اختلافاتی که ناشی از قراردادهای کار، خاتمه قرارداد کار چه با عنوان کارگر و چه به عنوان کارفرما پیش می آید صرفا در صلاحیت هیئت تشخیص و حل اختلاف در ادارات تعاون و کار و رفاه اجتماعی محل فعالیت کارگاه مربوط است.

تغییرات عمده در شرایط کار

طبق ماده ۲۶ قانون کار هر نوع تغییر عمده در شرایط کار که برخلاف عرف معمول کارگاه و یا محل کار باشد پس از اعلام موافقت کتبی اداره تعاون و کار و رفاه اجتناعی محل، قابل اجراست.

برای مثال اگر کارگاهی تا به حال دارای شیفت شب نبوده، بخواهد شیفت شب بگیرد باید قبل از تغییر شیفت، موافقت اداره کار محل را کسب کند.

اختلافات ناشی از این قبیل، با رای هیئت حل اختلاف قطعی و لازم الاجراست.

قصور کارگر از آیین نامه های انضباطی کارگاه

مورد بعدی که به خاتمه قرارداد کار مربوط می شود، قصور کارگر از ایین نامه هاست. گاهی ممکن‌است کارگر در انجام وظایف خود قصور کند، منظور از قصور هر گونه کوتاهی در انجام وظایف محوله و یا هر گونه انجام یا عدم انجام کار که موجب نقض برخی از آیین‌نامه های انضباطی کارگاه، بروز اختلال و بی نظمی در روند طبیعی کار، کاهش کمی و کیفی تولید و خدمات،قصور نامیده می شود.

منظور ما از آیین نامه های انضباطی کارگاه، آیین نامه ای است که به موجب مقررات قانوتی به تصویب وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی رسیده‌.

قصور از آیین نامه های انضباطی در قانون کار

طبق ماده ۲۷ قانون کار : هرگاه کارگر در انجام وظایف خود قصور ورزد  و یا آیین نامه های انضباطی کارگاه را پس از اعلام تذکرات کتبی نقض نماید، کارفرما حق دارد در صورت اعلام نظر مثبت شورای اسلامی کار علاوه بر مطالبات و حقوق معوقه و پرداخت حق سنوات، قرارداد کار را فسخ نماید‌ و خاتمه قرارداد کار اتفاق بیوفتد.

طبق این ماده قانونی در واحدهایی که فاقد شورای اسلامی کار هستند، نظرمثبت انجمن صنفی کار لازم است.

اگر این مشکل با توافق حل نشد باید به هیئت حل اختلاف سپرد تا موضوع رسیدگی کنند .در مدت رسیدگی مراجع نیز قرارداد کار به حالت تعلیق در می آید.

نکته ی مهم برای کارفرمایان این است که اگر کارفرمایان بدون توجه به این قانون، مقرراتی را به عنوان آیین نامه انضباطی به صورت داخلی وضع نمایند، صرف قصور کارگران از این مقررات، به هیچ عنوان قرارداد کارگران را قابل فسخ نمی سازد.

آیین نامه های انضباطی در کارگاه ها

 

در صورتی که کارگر آیین نامه انضباطی کارگاه را به تشخیص مراجع حل اختلاف نقض نماید، کارفرما حق دارد با وی قطع همکاری کند و سالی یک ماه حقوق به عنوان سنوات خدمت به وی پرداخت کند و چنانچه کارفرما بدون علت با کارگر قطع همکاری کند و کارگر و کارفرما با هم بر سر سنوات و مزایای پایان کار به توافق نرسند، کارگر حق دارد نزد مراجع حل اختلاف در قانون کار شکایت کند.

در صورتی که کارگر موافق با فسخ قرارداد نباشد و از پذیرش و دریافت سنوات امتناع ورزد، و کارفرما به اخراج کارگر مبادرت کند، کارگر می تواند از کارفرما شکایت کند و در مدت رسیدگی، قرارداد به حالت تعلیق در می آید و کارگر می تواند استحقاق دریافت خسارت ناشی از تعلیق را داشته باشد.

در صورتی که با سایر موارد خاتمه قرارداد کار می خواهید آشنا شوید اینجا کلیک کنید و قسمت اول آن را مطالعه کنید.

لطفا امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up