حساب های انتظامی و نحوه ی ثبت آنها
آموزش رایگان حسابداری

حساب های انتظامی و نحوه ی ثبت آنها

آنچه در این آموزش میخوانید Toggle حساب های انتظامی و نحوه ی ثبت آنهاماهیت حسابهای انتظامیثبت حسابهای انتظامی حساب های انتظامی و نحوه ی ثبت آنها گاهی ممکن است برای شما یا شرکت شما پیش آید که یک سند یا سفته یا چکی به عنوان ضمانت در اختیار شرکت دیگری…

حساب های انتظامی و نحوه ی ثبت آنها

گاهی ممکن است برای شما یا شرکت شما پیش آید که یک سند یا سفته یا چکی به عنوان ضمانت در اختیار شرکت دیگری قرار دهید یا از شرکت دیگری در اختیار شرکت شما قرار گرفته باشد. در اینصورت آیا این سفته ها و چک ها قابل پرداخت یا دریافت است؟ آیا بار مالی برای شرکت دارد؟ آیا باید آن ها را در سیستم حسابداری ثبت کنیم؟

تمامی این سوالات مربوط به مبحث حساب های انتظامی می شود که در این کلیپ آموزشی و مقاله ی آموزشی بصورت کامل شرح داده ایم.

در حال بارگذاری پخش کننده...

قبل از اینکه در رابطه با ماهیت حساب های انتظامی صحبت کنیم، لازم است اول حساب های انتظامی را بشناسیم و بدانیم چه نوع حسابی است و چه مواقعی از آنها استفاده می کنیم؟

حساب های انتظامی حساب هایی هستند که جهت نگهداری برخی اطلاعات و ارقام غیر مالی استفاده می شوند. منظور از اطلاعات غیر مالی اطلاعاتی است که به خودی خود بار مالی برای واحد تجاری ندارد یعنی نه پولی دریافت نه پولی پرداخت می شود. نگهداری این اطلاعات باعث می شود که در رویدادهای مالی گذشته، حال یا آینده شفافیت و اطمینان بیشتری به وجود آید.

برای مثال نگهداری اطلاعات مربوط به اسناد تضمینی شرکت ما نزد دیگران که نشان دهنده ی تعهدات و اطمینان دادن به شرکت مقابل می باشد، به دلیل اینکه بار مالی برای شرکت و عملکرد واحد تجاری نداشته، در ترازنامه گزارش نمی شود و صرفا در یادداشت های توضیحی همراه صورت های مالی افشا خواهد شد.

ماهیت حسابهای انتظامی

می دانیم که در حسابداری حساب ها یا ماهیت بدهکار دارند و یا ماهیت بستانکار. اما دسته ای از حساب ها در حسابداری بدون ماهیت هستند.

حساب های انتظامی از جمله این حساب ها هستند که ماهیت ندارند.

منظور از بدون ماهیت بودن یعنی نه دارای ماهیت بدهکار هستند که در سمت راست ترازنامه گزارش شوند و نه دارای ماهیت بستانکار که در سمت چپ ترازنامه گزارش شوند.

از آن جایی که در حسابداری دولتی بیشتر از ضمانت و تضمین استفاده می کنند، بنابراین کاربرد حساب های انتظامی در آنها بیشتر است.

اما در حسابداری بازرگانی نیز از حساب مذکور استفاده می کنند. برای مثال فرض کنید شرکت شما می خواهد از یک شرکت دیگر کالایی خریداری کند اما همان لحظه ی خرید کالاها را دریافت نمی کند. شرکت مقابل، برای ضمانت و نشان دادن حسن نیتشان سفته ای به عنوان به ضمانت به شرکت ما می دهد.

و یا حالت برعکس در صورتی که ما بخواهیم حسن نیت خود را به شرکت مقابل نشان دهیم، سفته یا چکی به عنوان ضمانت به شرکت مقابل می سپاریم.

البته بحث ضمانت فقط به همین موارد ختم نمی شود. مثلا زمانی که یک شخصی برای یک شرکت می خواهد کار کند و شرایط خاصی دارد، از آنها سفته ضمانت می گیرند.

در تمامی موارد بالا و سایر موارد برای ثبت این اسناد ضمانت از حساب های انتظامی استفاده می کنند.

ثبت حسابهای انتظامی

سوالی که مطرح می شود این است که حساب های انتظامی را به چه صورت در سیستم حسابداری ثبت می کنیم؟

قبل از اینکه نحوه ثبت این حساب ها را بیان کنیم ابتدا لازم است بگوییم که در کدینگ حساب ها باید دو حساب کل تحت عنوان حساب های انتظامی و طرف حساب های انتظامی تعریف کنیم.

بعد از تعریف این دو حساب در حساب های کل، در هر یک از این حساب ها دو حساب معین تعریف می کنیم؛ یکی حساب اسناد تضمینی دیگران نزد ما و یکی حساب اسناد تضمینی ما نزد دیگران.

بعد از اینکه در کدینگ حساب ها، حساب های کل و معین مذکور را تعریف کردیم حالا می توانیم ثبت حسابداری اسناد تضمینی را در سیستم حسابداری انجام دهیم.

فرض کنید شرکتی از ما کالایی خریده به مبلغ کل 12.000.000 تومان ولی همان لحظه امکان تحویل کالا وجود ندارد برای اینکه حسن نیت خود را به شرکت مقابل نشان دهیم و بتواند به شرکت ما اعتماد کند سفته ای به مبلغ 12.000.000 تومان به شرکت مقابل تحویل می دهیم. ثبت حسابداری آن در سیستم حسابداری شرکت ما به صورت زیر انجام می شود:

حساب های انتظامی با معین اسناد تضمینی ما نزد دیگران     12.000.000

طرف حساب های انتظامی با معین اسناد تضمینی ما نزد دیگران      12.000.000

و ثبت حسابداری این رویداد در دفاتر شرکت مقابل به صورت زیر انجام می شود:

حساب های انتظامی با معین اسناد تضمینی دیگران نزد ما     12.000.000

طرف حساب های انتظامی با معین اسناد تضمینی دیگران نزد ما      12.000.000

از رای شما ممنونم 3.6/5 - (5 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up